Poreklo leka Aspirin® protect

Hipokrat, otac medicine, je još 400 godina pre nove ere koristio lišće drveta vrbe u medicinske svrhe. Nemački farmaceut Buchner je 1828, prvi pripremio žućkastu masu od prokuvale kore drveta vrbe, koju je nazvao salicin, po latinskoj reči za vrbu (saliks).

Lek Aspirin® protect je po svom sastavu acetilsalicilna kiselina i potiče od salicilne kiseline, koja se može naći u kori i lišću vrbe.Duže od veka uz Bayer

1897. Feliks Hofman, naučnik zaposlen u kompaniji Bayer, je prvi sintetisao hemijski čistu i stabilnu acetilsalicilnu kiselinu.

1899. u Nemačkoj acetilsalicina kiselina je registrovana pod prodajnim imenom ASPIRIN, nakon čega se pojavila i prva tableta, kao lek protiv groznice, upale i za olakšanje bola.


Nastanak leka Aspirin® protect

1969. godine acetilsalicilna kiselina počinje da se koristi u dozi od 100 mg. Tokom 70-ih i 80-ih godina 20 veka je pokazano da niske doze acetilsalicilne kiseline mogu da se koriste u sprečavanju pojave bolesti srca i krvnih sudova.

1991. godine kompanija Bayer je napravila lek Aspirin® protect, sa 100 mg acetilsalicilne kiseline i zaštitinim gastrorezistentnim omotačem, za prevenciju kardiovaskularnih bolesti.

Do danas lek Aspirin® protect je registrovan u mnogim zemljama širom sveta za sprečavanje nastanka, za lečenje, kao i za sprečavanje ponovnog nastanka važnih kardiovaskularnih oboljenja.Aspirin® protect – izbor u zaštiti od nastanka oboljenja srca i krvnih sudova u zemljama širom sveta

ASPIRIN je najispitivaniji lek za dugoročnu primenu kod pacijenata u prevenciji i zaštiti od ponovnog srčanog udara i nakon moždanog udara. Aspirin® protect je preporuka najznačajnijih svetskih udruženja za kardiovaskularne bolesti.

Povratak na vrh stranice